VEURE MENÚ
Alternatives a la conducció
L’autobús, el metro, el taxi, el tramvia, el ferrocarril, compartir cotxe o anar a peu en trajectes curts són alternatives al cotxe cada cop més adaptades, accessibles i assequibles, a més de respectuoses amb el medi ambient.

Després de considerar totes les possibilitats i d’avaluar les aptituds físiques i cognitives per conduir, podria ser que decideixis reduir la conducció, combinar-la amb altres opcions de transport, o, fins i tot, que decideixis deixar de conduir.

En qualsevol cas, cal tenir a l’abast totes les alternatives a la conducció d’un vehicle privat per moure’s lliurement i escollir les que millor s’adaptin a la teva situació personal i geogràfica.

 

El transport públic

En els entorns urbans sobretot, el transport públic és l’alternativa al cotxe, a més d’anar a peu o fer trajectes curts en bicicleta si la salut ho permet. L’autobús urbà i l’interurbà, el metro, el tramvia o el ferrocarril de rodalies són alternatives cada cop més adaptades des d’un punt de vista d’accessibilitat, alhora que són més assequibles econòmicament i més respectuoses amb el medi ambient.

Alguns municipis ofereixen també serveis concertats de transport individual o col·lectiu porta a porta per a persones grans i/o amb mobilitat reduïda. Informa’t a l’àrea de serveis socials del teu municipi pel que fa a aquesta possible alternativa.

El taxi és  una altra bona alternativa per a trajectes quotidians i petites distàncies. Avui dia, moltes companyies de taxi disposen de vehicles adaptats per a persones grans, amb plataformes i espai, si és necessari, per dur-hi cadires de rodes.

 

Transport públic a Catalunya

Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya

 

Transport públic a Barcelona i municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona:

Àrea Metropolitana de Barcelona

Transports metropolitans de Barcelona

Si ets de Barcelona o la seva àrea metropolitana, en aquest enllaç trobaràs informació sobre la Targeta Rosa, que permet utilitzar la xarxa de transport públic metropolità amb descomptes sobre les tarifes generals.

 

Transport públic a Tarragona

Autoritat Territorial de Mobilitat Camp de Tarragona

 

Transport públic a Lleida

Autoritat Territorial de Mobilitat Àrea Lleida

 

Transport públic a Girona

Autoritat Territorial de Mobilitat Àrea Girona

 

Carpooling

Compartir trajectes, ja siguin periòdics o puntuals, amb amics, veïns o fins i tot desconeguts, pot ser una alternativa vàlida. El carpooling, a més de facilitar moviments i relacions socials a persones que no poden conduir, és més econòmic –es comparteixen les despeses del viatge– i més respectuós amb el medi ambient.

Actualment hi ha moltes empreses de gestió de la mobilitat compartida. Poden ser una alternativa a conduir, de la mateixa manera que ho pot ser un familiar proper amb vehicle i disponibilitat per poder-te acompanyar.

 Quan navegues per aquest lloc web acceptes l'ús de cookies pròpies i de tercers per raons d'anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Saber-ne més.