La polifarmàcia és habitual en les persones de més de 65 anys que han de tractar-se de diverses dolències alhora i de manera crònica. També augmenta cada cop més la prescripció de psicofàrmacs (antidepressius i ansiolítics) entre les persones grans.
Alguns medicaments tenen efectes més o menys marcats sobre la conducció. Aquests efectes s’han de tenir molt presents a l’hora de prescriure’ls a persones grans conductores perquè solen ser més sensibles als medicaments.
Pots consultar el document sencer de consens sobre Medicaments i Conducció, elaborat pel Ministerio de Sanidad, la DGT i l’Agencia Española de Medicamentos, de maig del 2016.
A més, abans de receptar cal tenir en compte:
- La patologia i els símptomes a tractar.
- Els efectes del medicament sobre la funció psicomotora i la capacitat de conduir de la persona gran. Consulta la Guia Bàsica de Psicofarmacologia per a psicòlegs dels Centres de reconeixement del Col·legi de Psicologia de Catalunya.
- Si el pacient condueix de forma habitual o esporàdica.
- Si la utilització del medicament pot suposar un risc per al pacient s’haurà de seleccionar, si és possible, l’alternativa que no tingui efectes sobre la capacitat de conduir o que aquests siguin mínims.
- Escollir la via d’administració que produeixi menys efectes sistèmics (via tòpica, nasal, etc.).
- Ajustar la dosi i/o els horaris per prendre el medicament (si es pot: una sola dosi nocturna).

Informació a la persona gran conductora:
- Informar-lo sobre els efectes secundaris de la medicació que pren.
- Explicar-li que si en el prospecte dels medicaments hi apareix la icona d’un triangle vermell amb un cotxe al centre vol dir que el medicament té efectes sobre la conducció.
- Advertir-lo que si nota que la medicació influeix en els seus reflexos i capacitat de concentració o li produeix somnolència l’ha d’avisar i evitar conduir, però mai deixar de prendre la pauta prescrita sense informar-lo.
- Explicar-li que l’efecte dels medicaments sovint es manifesta de manera més intensa en el decurs dels primers dies del tractament o en cas de canvi de dosi, en especial durant les primeres hores després d’haver-los pres.
- Recordar-li que és important que segueixi les instruccions que se li han donat en relació amb el medicament.
- Informar-lo que beure alcohol si està prenent medicaments pot fer que augmenti el risc de patir uns majors efectes adversos (més sedació i somnolència, pèrdua de reflexos, etc.), i que això afecta encara més negativament la seva capacitat de conduir.
- Recordar-li que no s’ha de conduir si s’ha begut alcohol.
- Convidar-lo a consultar qualsevol dubte sobre la medicació que està prenent i els efectes que té sobre la conducció.