VEURE MENÚ
Trastorns del son
L’insomni i l’apnea del son són els trastorns del son amb efectes negatius sobre la seguretat viària més habituals entre la gent gran.

Insomni

Els efectes de l’insomni crònic es poden tractar amb les mesures següents:

  • Procurar evitar prescriure medicació per dormir (somnífers, antihistamínics suaus) a persones grans que han de conduir. Els somnífers no resolen el problema a llarg termini i poden generar dependència i/o addicció.
  • Si bé la depressió pot causar insomni, en cas de receptar algun medicament cal fer-ho amb mesura i advertint la persona gran que els antidepressius i els ansiolítics tenen efectes sobre la conducció.
  • Recomanar sopars suaus i que abans d’anar a dormir no prenguin estimulants com ara cafè, te, begudes de cola o xocolata.
  • Recomanar evitar sempre l’alcohol i el tabac, però sobretot abans d’anar a dormir o abans de conduir.
  • Recomanar fer exercici moderat a la tarda o al vespre.

 

Apnea del son

L’apnea del son consisteix en episodis durant els quals la persona afectada deixa de respirar momentàniament mentre dorm. El fet de roncar sol ser un avís previ a aquest trastorn, que molts cops ni tan sols és detectat per l’afectat.

L’apnea del son, que afecta més els homes, les persones grans i les persones obeses, provoca somnolència diürna, sobretot en accions automatitzades com la conducció.

Si sospita que la persona gran pot patir apnea del son és aconsellable derivar el pacient a un neuròleg especialista en son. Aquest farà un estudi que determinarà si cal o no utilitzar un dispositiu CPAP (màscara connectada a un ventilador) per garantir que tingui un son reparador i saludable durant la nit.

 Quan navegues per aquest lloc web acceptes l'ús de cookies pròpies i de tercers per raons d'anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Saber-ne més.